+38733573340 +38761567700 elitetravel3@gmail.com info@elitetravel.ba

Login

Registracija

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Potvrdi password*
Ime*
Prezime*
Datum rođenja*
Email*
Telefon*
Zemlja*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Molimo potvrdite da s eslažete sa uslovima prije prelaska na sljedeći korak

Već ste korisnik?

Login
+38733573340 +38761567700 elitetravel3@gmail.com info@elitetravel.ba

Login

Registracija

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Potvrdi password*
Ime*
Prezime*
Datum rođenja*
Email*
Telefon*
Zemlja*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Molimo potvrdite da s eslažete sa uslovima prije prelaska na sljedeći korak

Već ste korisnik?

Login

Putovanje u Istanbul: Zanimljivosti i vodič

Istanbul je jedini grad na dva kontinenta. I to je dovoljan razlog da ga posjetite. A tih razloga ima još.

Osnovan oko 1000. godine prije Krista, iz Bizantskog carstva niknuo je veličanstven grad Konstantinopol, a poslije otomanskog osvajanja grada, zadržao je svoje važno mjesto u srcu imperija. Bio je glavni grad Turske sve do 1923. godine, kada je osnovana Republika Turska i kada je centar pšolitičke moći postala Anakara. Sedam godina kasnije preimenovan je u Istanbul.

Grad s 15 milijuna stanovnika pun je fascinantnih ostataka iz svoje duge i bogate povijesti, s lokalitetima koji zadivljuju i one zahtjevne.

Kako što bolje iskoristiti posjet Istanbulu?

Foto: itsmejust / Shutterstock.com

Istanbul je velik grad, no unatoč tome možete ga uglavnom prohodati. Od Taksima do Aje Sofije ili palače Topkapi treba vam sat hoda, no obzirom da ćete se vjerojatno zaustavljati putem, rezervirajte više vremena.

Imate li samo vikend za razgledanje, nije zgoreg ići na jednodnevnu turu koja će vam provesti kroz Veliku četvorku i druge must-see lokacije, kako biste bili sigurni da ste u kratko vremenu sve „pokrili“.

Mi uvijek preporučamo samostalno istraživanje grada kad god to putnici mogu, kako bi sami bolje doživjeli veličinu grada i doživjeli ga iz svoje perspektive.

Oni koji imaju više vremena i žele sami pogledati zanimljivosti, ali im se ne šeće baš, mogu se ukrcati i na turu istanbulskim Hop-On Hop-Off autobusom na kat koji se zaustavlja blizu glavnih atrakcija, a karte za bus vrijede 24 ili 48 sati.

Za zabavni dio preporučamo da pogledate dervišev ples na nekoj od brojnih lokacija, možda u kazalištu Hodjapasha Dance Theater ili u manastiru Fatih.

Zanimaju li vas izleti, jedan od najpopularnijih je onaj gdje se tijekom Prvog svjetskog rata održala jedna od navažnijih bitki – ona na Galipolju.

Također, vožnja brodom kroz Bosporov tjesnac i Crno more koja traje nekih 5-6 sati jedno je od ljepših iskustava koje možete doživjeti u Istanbulu, posebice ako idete u popodnevnom terminu i doživite zalazak sunca na brodu, uživajući u turskim specijalitetima s pogledom na carske građevine.

No krenimo redom s onim što bi svaki turist u Istanbulu trebao vidjeti ili doživjeti…

1. Aja Sofija

Foto: Artur Bogacki / Shutterstock.com

Aja Sofija ili Hagia Sophia (Crkva svete mudrosti) prošlosti je bila krunidbena crkva bizantskih careva i džamija, a 1935. godine Mustafa Kemal Atatürk dao ju je pretvoriti u muzej. Danas je najposjećenija turistička atrakcija u Turskoj.

Aja Sofija je značajna po mnogo čemu. Izgrađena je 415 godine, uništena u požaru stotinjak godina kasnije te iznova podignuta 537. godine kada postiže instant slavu kao casinoplay carska crkva. Nakon otomanske okupacije grada 1453. prenamijenjena je u džamiju. Mozaici unutar crkve su prekriveni vapnom, a izvana su dodana četiri minareta. Pokraj crkve nalazi se grob cara Konstantina Velikog.

Ispred muzeja će vas čekati brojni turistički vodiči. Iako možda niste „tip od vodiča“, savjetujemo da ga uzmete kako biste se lakše upoznali sa svim detaljima unutar ove fascinantne građevine, jer je zaista kompleksno shvatiti sve ono što ćete unutra vidjeti.

2. Palača Topkapı (Topkapı Sarayı)

Palača Topkapi potječe iz 15. stoljeća kada ju je dao sagraditi Mehmet Osvajač. Od tada služi kao baza sultana Otomanskog carstva koji su iz ove utvrde na Bosporu upravljali sve do kraja 19. stoljeća.

Ogroman kompleks zgrada i vrtova sadrži i nadaleko poznati Harem, a za obilazak carskih odaja i bit će vam potrebno nekoliko sati.

3. Plava džamija (Sultan Ahmet Camii)

Odmah pored Aje Sofije nalazi se prekrasna Plava džamija, izgrađena između 1609. i 1616. godine, koja i danas služi kao religijska građevina. Stoga ćete se obilazak džamije trebati imati i prikladnu odjeću, što znači prekrivena koljena i ramena, a žene i prekrivenu kosu. Bez brige, ako zaboravite sa sobom ponijeti šal, dobit ćete ga na ulazu. Muškarci i žene ulaze kroz zasebne ulaze.

Kada je izgrađena, Plava džamija je imala 6 minareta zbog čega je uzrokovala dosta nervoze u islamskom svijetu, jer je do tada jedina džamija s tolikim brojem minareta bila Velika džamija u Meki. Zbog svega je na kraj džamiji u Mek dodan sedmi minaret.

Naziv je dobila po boji pločica iz İznika koje ukrašavaju unutrašnjosti džamije. Cijela unutrašnjost predstavlja vjerojatno najfinije postignuće otomanske arhitekture.

Direktno iza džamije nalazi se Arasta Bazaar gdje možete kupiti ručno rađene suvenire.

4. Cisterna bazilike (Yerebatan Sarnıçı)

Cisterna bazilike tj. “Potopljena palača” ili “Potopljena cisterna” je najveća od nekad nekoliko stotina cisterni ispod grada, a nalazi se 150 metara jugozapadno od Aje Sofije, ispod antičke bazilike (po kojoj je dobila ime). Izgrađena je u 6. stoljeću kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda, a ogromne podzemne hale podupiru 336 stupa u 12 redova.

Danas je cisterna bazilike jedna od popularnijih turističkih atrakcija, a najveći hit je tzv. Meduzino kamenje u sjeverozapadnom kutu.

Više informacija pročitajte na službenoj web stranici yerebatan.com.

5. Hipodrom

Antički hipodrom koji je dovršio Konstantin Veliki 330. godine bio je centar bizantskog javnog života i mjesto održavanja igara i utrka.

Danas je to trg Sultanahmet Meydanı, a od tog hipodroma nije preostalo puno za vidjeti, tek malo područje sa zidovima galerije na južnoj strani. No u parku Atmeydanı koji se nalazi na tom mjestu (Atmeydani na turskom znači „konjski trg“) možete vidjeti puno spomenika iz turske prošlosti: fontanu otomanskog sultana iz 1898. godine, 20 metara visok egipatski obelisk, stup sa zmijom koji je donesen iz Delphija te kameni obelisk koji je u originalu bio prekriven broncom i zlatom dok ga nisu ukrali vojnici 1204. godine.

6. Grand Bazaar (Kapalı Çarşı)

Foto: photo.ua / Shutterstock.com

Mnogima pojam za shopping je istanbulski poznati Grand Bazaar iliti Velika tržnica, lokalcima poznata kao Kapali Carsi. Tržnica je zapravo ogroman natkriveni kompleks trgovina i štandova gdje možete kupiti nakit, kožu, tursko posuđe, tepihe ili hranu.

Koliko je Bazaar velik govori vam podatak da ima 61 ulicu s 4000 trgovina koje svakodnevno posjeti između 250.000 i 400.000 ljudi.

Na tržnicu se ulazi kroz 11 ulaza i čim zakoračite ulazite u ogroman veličanstveni labirint različite robe oko kojih se nadglasavaju trgovci željni da baš vi kod njih nešto kupite. Pazite na torbicu i pripremite se za cjenkanje.

7. Sulejmanova džamija

Na vrhu brda iznad četvrti Sultanahmet uzdiže se džamija Süleymaniye ili Sulejmanova džamija, jedna od najprepoznatiljivih simbola Istanbula. Izgrađena je za Sulejmana Veličanstvenog u 15. stoljeću, a potpisuje je poznati otomanski arhitekt Sinan.

Unutrašnjosti dominira 53 metra visoka kupola, dok je vanjski dio okružen predivnim mirnim vrtom, gdje se nalazi otomansko groblje. Tamo su pokopani sultan Sulejman i njegova žena Hurem koju Zapad poznaje pod imenom Roxelana.

8. Spice Bazaar (Mısır Çarşısı)

Tržnica začina je odlično mjesto za sve koji vole uživati u novim gastro izazovima ili pak kuhati. A vole ga i travel blogeri jer dobro izgleda na Instagramu.

Nevjerojatan je broj boja, okusa i mirisa koje ćete ovdje doživjeti! Za većinu začina ćete vjerojatno tek prvi put čuti, nećete znati što s njima, ali svejedno kupite nešto jer recept će se kasnije lako naći na internetu. Putovanja su odlična jer nam omogućuju otkrivanje ne samo očima i ušima, nego i nepcem.

Tržnica je dosta popularna, a kada u grad stignu kruzeri, zna biti zaista krcato. Preporuka je da dođete prije 11 ujutro ili tek iza 16 sati.

9. Dervišev ples

Jednu večer rezervirajte za dervišev ples. Zabava se nudi na više lokacija po Istanbulu, a mi vam preporučamo jednu posebnu lokaciju.

Ponedjeljak ili četvrtak rezervirajte za gledanje plesa vrtećih derviša, po mogućnosti u manastiru Fatihi upoznavanje zajednice Sufija, pobožnih muslimana koji su se odrekli posjeda i žive asketskim životom. Sufiji su među običnim ljudima bili u prošlosti štovani kao sveci, službeni islam ih nije proznavao. Sufijske bratovštine uključivale su derviške redove i fakirski pokret.

Red Mevlevi je sufijski red, a ceremonija reda Mevlevi, poznat kao sema, je ozbiljan religijski ritual kojeg izvode muslimanski svećenici u molitvenom transu. Mevlevi vjeruju da duša za vrijeme seme prekida ovozemaljske veze i može se spojiti s božanstvom. Derviš doslovno znači „vrata“, predstavljajući ulaz iz materijalnog u duhovni svijeta.

Pazite kako ćete se odjenuti: dugi rukavi i duge hlače ili haljina su obvezni. Ponedjeljkom fotografiranje nije dozvoljeno, a četvrtkom je dozvoljeno, ali bez uporabe blica.

10. Mala Aja Sofija (Küçük Aya Sofya)

Foto: frantic00 / Shutterstock.com

Prije nego je car Justinijan izgrado Aju Sofiju, morao je testirati hoće li građevina podnijeti svu težinu strukture te je prvo napravio minijaturnu verziju.

Za vrijeme Otomanskog carstva, crkva je pretvorena u džamiju, baš kao i veća verzija, no za razliku od Aje Sofije koja je danas muzej, mala je i dalje džamija.

11. Toranj Galata

Toranj Galata sagrađen je u 14. stoljeću kada je sa svojih devet katova bio najviša građevina u Istanbulu. Ovaj srednjovjekovni toranj nalazi se u četvrti Galata/Karaköy, malo sjeverjije od Zlatnog roga, rukavca koji razdvaja stari dio Istanbula od novog.

Danas na gornjim katovima rade restoran i kafić s prekrasnim pogledom na Bospor, kao i noćni klub gdje možete pogledati turski show. Toranj ima dva lifta.

Prvi most preko Zlatnog roga je nazvan je most Galata, podignut 1836. godine, a povezao je Stari Istanbul s modernim dijelom.

12. İstiklal Caddesi i Taksim

Foto: OlegD / Shutterstock.com

Pješačka ulica İstiklal Caddesi (Ulica neovisnosti) je glavna ulica za shopping, s nizom restorana i kafića i vodi sve do trga Taksim na vrhu. Trg Taksim je centar modernog europskog dijela.

Na samom trgu Taksim nalazi se državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928.g. u znak obilježavanja stvaranja Republike Turske te kulturni centar Atatürk i opera. Trg ćete iz daljine prepoznati po crvenom starom tramvaju koji tamo vozi, ali i ogromnoj rijeci ljudi koji tuda prolaze u potrazi za odjećom, hotelima, restoranima ili mjenjačnicama na glavnoj i sporednim uličicama. Trg je i glavno mjesto za različite proslave poput dočeka Nove godine ili za javna okupljanja, primjerice gledanje nogometnih utakmica.

Oko trga ćete zaista dobro jesti pa preporučamo da se tu vrtite kad ste gladni.

13. Kiz Kulesi (Djevojačka kula)

Istanbulska azijska obala ponešto je drugačije vibre od europskog i svakako je posjetite trajektom s gata Eminönü. Na malom otočiću ispred obale stoji 30 metara visoka Djevojačka kula Kiz Kulesi, koja ima i zanimljivu priču.

Prema popularnoj turskoj legendi, bizantski kralj dao je tu zatočiti svoju kćer nakon što je jedan prorok najavio kako će na svoj 18. rođendan ona umrijeti od ugriza zmije. Kada je taj dan napokon došao, njezin presretni otac donio joj je kao poklon košaru punu voća, u kojoj se skrivala zmija.

Djevojačka kula je zanimljiva za vidjeti i jer se s nje pruža pogled od 360 stupnjeva na cijeli Istanbul, a tamo možete popiti kavu ili pak nešto pojesti za doručak i ručak.

14. Muzej nevinosti Orhana Pamuka

Blizu Taksima nalazi se Muzej nevinosti koji nosi ime po turskom nobelovcu Orhanu Pamuku, najpoznatijem po djelima kao što su „Zovem se Crvena, „Istanbul“, „Snijeg“ i „Muzej nevinosti“, a po potonjoj knjizi nazvan je i konceptualni muzej temeljen na temi romana.

Prilično je bizaran i neobičan jer artefakti slijede naraciju romana te će svakako biti odlično iskustvo za ljubitelje Pamukovih radova.

15. Boemski Kadıköy

Foto: franz12 / Shutterstock.com

Yeldeğirmeni je povijesni dio četvrti Kadıköya na azijskoj strani Istanbula gdje s pogledom na Mramorno more žive brojni stariji lokalci. Osim njih, tu su se smjestili brojni art studiji, trgovine s neobičnom i „hipsterskom“ robom.

Četvrt je fora za vidjeti i zbog niza oslikanih fasada, a posebno zgodno je posjetiti skvot Don Kişot, društveni centar gdje su se okupljali lokalci za vrijeme otpora u Gezi parku 2013. godine.

Uživajte u šetnji ulicama, popijte kavu u nekom od kafića i odmorite se van turističkih središta.

16. Hamam!

I za kraj svakako kao posebnu točku i šlag na torti vaše posjete Istanbulu posjetite neku od hamama, turske kupelji za opuštanje tijela i duše. Po gradu ih ima mnogo, uglavnom su razdvojene na muške i ženske, ali ima i onih „unisex“ tj. obiteljskih. Jedna od takvih je i ujedno i jedan od najvažnijih hamama u Istanbulu – Suleymaniye Hamam, povijesna zgrada još iz 1557. godine.

Tu se opuštao Sulejman Veličanstveni glavom i bradom, a danas je mjesto otvoreno za parove i obitelji. Ne možete ući kao pojedinac, jedino u paru. Nalazi se blizu Grand Bazaara, potrebna vam je rezervacija unaprijed, a ulaz plaćate 40 eura. Ostavite si najmanje 2 sata za ovu aktivnost. 

Rezerviši aranžman