+38733573340 +38761567700 elitetravel3@gmail.com info@elitetravel.ba

Login

Registracija

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Potvrdi password*
Ime*
Prezime*
Datum rođenja*
Email*
Telefon*
Zemlja*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Molimo potvrdite da s eslažete sa uslovima prije prelaska na sljedeći korak

Već ste korisnik?

Login
+38733573340 +38761567700 elitetravel3@gmail.com info@elitetravel.ba

Login

Registracija

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Potvrdi password*
Ime*
Prezime*
Datum rođenja*
Email*
Telefon*
Zemlja*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Molimo potvrdite da s eslažete sa uslovima prije prelaska na sljedeći korak

Već ste korisnik?

Login

Zašto posjetiti Kipar

Južno od turske obale, u najistočnijem dijelu Sredozemnog mora, skriva se otok okružen tirkiznim morem – Cipar. Poznat je po svojim nevjerojatnim plažama s iznimno čistim morem, no ovdje možeš pronaći mnogo više od samo toga – šarmantna sela, pulsirajući gradovi, drevne ruševine, nevjerojatna kuhinja, ljubazni mještani i bogata priroda samo su neki od razloga zbog kojih se putnici stalno vraćaju na ovaj mali mediteranski otok. Ako se Cipar još nije našao na tvojem popisu putničkih želja danas ćemo ti reći zašto ga trebaš posjetiti što je prije moguće.

Što očekivati

Nitko na svojem dugo očekivanom putovanju ne želi neugodna iznenađenja stoga smo pripremili neke osnovne informacije o ovoj otočnoj državi i savjete prije polaska te što nikako ne propustiti.

Grčka ili Turska?

Istina, Cipar je jedan otok, no na svojem putovanju po otoku prijeći ćeš granice dviju zemalja. Otok je podijeljen na južni, grčki dio i sjeverni, turski dio. Turska je sjeverni dio okupirala 1974. godine te ga proglasila neovisnom državom što nijedna druga država nije priznala. Ništa strašno, to za tvoje putovanje ne predstavlja nikakav problem, štoviše daje i prednost jer ćeš moći upoznati dvije kulture umjesto jedne.

Afroditina stijena

Valuta i plaćanje

Službena valuta južnog dijela Cipra je euro dok sjeverni dio koristi tursku liru. Trgovine, restorani i benzinske postaje prihvaćaju kartično plaćanje. Bankomate ćeš pronaći u većini gradova i većim selima, no isplati se uz sebe imati i nešto gotovine, posebno ako ideš u manja sela i udaljenija mjesta.

Vrijeme i kada putovati

Sunce, sunce i opet sunce! Cipar ćeš teško posjetiti po lošem vremenu. Dobro vrijeme za putovanje je između svibnja i rujna kad se temperature kreću između 25 i 35 stupnjeva duž obale. Ljeti (srpanj i kolovoz) temperature u unutrašnjosti otoka postižu i 40 stupnjeva.

Kako putovati po otoku

Mala veličina otoka, dobra cestovna povezanost i održavane ceste znače da možeš brzo i udobno istražiti otok. Možeš se odlučiti za javni prijevoz koji je ograničen na autobuse. Autobusne veze između većih  gradova i sela su dobre, no udaljenija mjesta mogu biti teže dostupna javnim prijevozom. Većina putnika se ipak odluči za najam automobila. Nemoj zaboraviti, na Cipru se vozi po lijevoj strani.

Moutoullas

Što raditi

Cipar se, kao treći najveći otok na Mediteranu, može pohvaliti bezbrojnim plažama. Ciparske plaže zaista su nešto posebno – poznate su po kristalno čistom moru nevjerojatno tirkizne boje koje ih okružuje i koje će te zasigurno očarati. Možeš birati između pješčanih, šljunčanih i stjenovitih plaža.

Ljubitelji povijesti doći će Dolphin’s Pearl na svoje ovdje jer Cipar ima izuzetno bogatu povijest. I danas se tu mogu pronaći tragovi drevnih Grka, Rimljana, Bizantskog Carstva, Mlečana i Osmanskog Carstva.

A što pojesti

Uz nevjerojatno ukusnu ciparsku hranu nitko ne može ostati gladan! Ovdje možeš probati mnoga tradicionalna grčka i turska jela poput stifado, kleftiko halumi i tahini. A za one najgladnije preporučujemo „meze“ – gozbu koja može trajati dugo u noć, a sastoji se od 20 manjih jela.

Tahini, humus

Koje znamenitosti jednostavno ne smiješ propustiti

Naravno da ćeš putovanje prilagoditi svojim željama, ipak bila bi prava šteta propustiti neke od znamenitosti koje Cipar nudi. Ovo su samo neke koje će ti sigurno ostati u sjećanju.

Afroditina stijena

Cipar je poznat po rodnom mjestu božice Afrodite. Priča kaže da se rodila iz morske pjene uz stijenu koju možeš pronaći u blizini grada Pafosa. Nemoj se iznenaditi ako vidiš puno ljudi kako plivaju oko stijene. Prema narodnoj tradiciji, svi koji plivaju oko Afroditine stijene trebali bi uživati u vječnoj ljepoti. Za to vrijedi plivati, zar ne? Ako ideš do stijene, nemoj propustiti plažu koja se proteže s obje strane i doista je vrijedna posjete (i koji sat odmaranja).

Afroditina stijena

Cape Greco

Poluotok Cape Greco pun je litica i hridina ispod kojih se kriju morske špilje. Ako ćeš imati sreću, moći ćeš prošetati do jedne od njih i razgledati okolo. Ako si jako hrabar, možeš otići na vrh špilje i skočiti u more. Nedaleko ovog poluotoka nalazi se čuveni most ljubavi, prirodni stjenoviti most s kojeg mještani također vole skakati u more.

Cape Greco

Planine Troodos

Ako želiš pobjeći od vrućine koja vlada na ciparskim plažama, najbolje mjesto za to je najveći planinski lanac na Cipru – Troodos. Ovdje ćeš moći odmarati među šumama, slapovima i starim selima koja se posljednjih stoljeća nisu mnogo promijenila, a krase ih popločene ulice i bizantski samostani. Zbog podnošljivijih temperatura i više padalina ovdje raste borova šuma koja pruža izvanredne mirise. Uz malo sreće možda naletiš i na muflone!

Troodos

Jesu li te zasvrbjele pete i jedva čekaš da se spakiraš i kreneš na Cipar? Naši agenti će ti pomoći pronaći povoljnu avio kartu, rezervirati smještaj, a možeš i rezervirati najam automobila te putno osiguranje.

Rezerviši aranžman